Dicembre 05, 2020

Čovječanstvo sve gluplje zahvaljujući tehnologiji

Turske serije sa prevodom - Najgledanije turske serije

Pretstavljamo vam novi sajt za serije ….. …balkan-plus.com
Moderna tehnologija nas oslobađa od uobičajenih mentalnih napora jer odgovor na baš sva pitanja dobijemo kroz nekoliko sekundi na Googleu. Ne moramo učiti, ne moramo ni razmišljati, poručuje neurologinja.

Posljednja istraživanja navode da je čovječanstvu globalno drastično pao kvocijent inteligencije.
Na tom je tragu nedavno objavljeno istraživanje znanstvenika sa sjedištem u Švedskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Irskoj. U zajedničkom istraživanju otkrili su da kvocijent inteligencije ljudi drastično opada. Metaanaliza pokazuje znatan pad opće inteligencije: 1,23 IQ boda po desetljeću ili 14 IQ bodova od viktorijanskih vremena, prenosi N1.

Ukratko, čovječanstvo je sve gluplje. Razlog je tomu, tvrde znanstvenici, to što mladi sve više koriste tehnologiju umjesto da čitaju i to što sve manje borave u prirodi.

“Postoji uzrečica da jedna lasta ne čini proljeće, pa tako ni jedno takvo istraživanje ne može decidirano reći da inteligencija čovječanstva opada. Ipak, činjenica jest da nas ekrani mijenjaju. Ne bih rekla da smanjuju inteligenciju, ali zbog njih mozak nema dovoljno izazova te se slabije razvija”, ističe neurologinja i akademkinja Vida Demarin za 24 sata.

Kaže kako nas moderna tehnologija oslobađa od uobičajenih mentalnih napora jer odgovor na baš sva pitanja dobijemo kroz nekoliko sekundi na Googleu. Ne moramo učiti, ne moramo pamtiti ni razmišljati. Sve nam je servirano.

“To je poseban problem za djecu u razvoju jer im moderni roditelji dopuštaju previše televizora i mobitela. Djeca zato ne razvijaju mozak onako kako bi trebala kroz normalne procese učenja”, kaže i dodaje da živimo u društvu bez socijalnih kontakata.

“Pa onda kad izađete i vidite kako mladi sjede na kavi, ali ne razgovaraju nego svatko bulji u svoj mobitel, uviđate da živimo u točno takvom svijetu. Kronično smo usamljeni i zbog toga bolesni. Možda ta djeca imaju tisuće prijatelja na društvenim mrežama, ali niti jedna mreža ne može nadomjestiti osjećaj kad nekog pogledate u oči, iskreno porazgovarate, uhvatite ga za ruku. Mozgu za razvoj trebaju odnosi s drugim ljudima i stalno učenje te izazovi, a to mu ne pružamo”, ističe dr. Demarin.

Smatra da ekran ne smanjuje kognitivni potencijal nego činjenica da mozak ne rabimo za istraživanje i učenje. Ipak, kaže da ekrane ne treba potpuno odbaciti.

Bljesak.info
Pokazite svoju zahvalnost i uplatite!!!


(Visited 443 times, 1 visits today)

Related posts