Novembre 26, 2020

Zavisnost od društvenih mreža – bolest modernog doba

Turske serije sa prevodom - Najgledanije turske serije

Pretstavljamo vam novi sajt za serije ….. …dijaspora-online.com
Više pažnje posvećujemo mobilnom telefonu, neživoj stvari, nego ljudima koji sjede pored vas. Ukoliko je signal za internet loš, možda ćete dobiti napad nervoze i više ćete se potresti zbog tog problema, nego zbog nečega što ste u razgovoru čuli (ili niste čuli, jer ste bili prezauzeti listanjem „Fejsbuka“). Niste ni svjesni da ste postali zavisnik

Ima li zivota bez drustvenih mreza mora li bas sve da se objavi, da bude vidljivo i dostupno. Dok sjedite sa prijateljima u kafiću, čekate komentar na sliku, lajk, poruku preko vibera, imate li vremena za priču?

U današnjem, modernom svijetu kao da sem društvenih mreža ne postoji drugi vid komunikacije,iako je to istovremeno nepoznata teritorija na kojoj vrebaju mnoge zamke. Ne govorimo samo o opasnostima kojima su izloženi najmlađi korisnici već i o činjenici da stvaraju zavisnost i ugrožavaju naš stvarni društveni život.

Više pažnje posvećujemo mobilnom telefonu, neživoj stvari, nego ljudima koji sjede pored vas. Ukoliko je signal za internet loš, možda ćete dobiti napad nervoze i više ćete se potresti zbog tog problema, nego zbog nečega što ste u razgovoru čuli (ili niste čuli, jer ste bili prezauzeti listanjem „Fejsbuka“). Niste ni svjesni da ste postali zavisnik.

Možda još nije kasno i možete se spasiti. Sara Rafael i Naomi Šimada napisale su priručnik „Exploring the emotional impact of our digital habits“, u kojem su, uz pomoć stručnjaka iz različitih oblasti, pokušale da objasne kako da uživamo u svemu što nude društvene mreže, a da sačuvamo mentalno zdravlje.

Izgubljena veza sa realnim svijetom

Nekada su ljudi željeli da izgledaju savršeno poput filmskih zvijezda, da imaju baš takav nos ili usta, a danas plastičnim hirurzima donose svoje selfije. Zaboravljaju da ni te slike nisu stvarne. Prednja kamera na telefonu ima filtere koji automatski uljepšavaju lice. Postoje i razne alatke koje mogu da „koriguju“ fotografiju, ali to i dalje nećete biti stvarni vi. Kada pogledate pravi selfie, onaj u ogledalu, mogli bi ste da se razočarate. Da biste izbjegli problem, jednostavno se slikajte iz daljine umjesto iz neposredne blizine.

Virtualizacija je narušila i promijenila sve vrijednosti

„Instagram“ je promijenio pravila turizma. Danas je izuzetno važno pokazati pratiocima gdje smo otišli na odmor, „čekirati“ se u centru neke svjetske metropole ili na egzotičnoj plaži, jer ako nemate fotografiju s putovanja, kao da niste ni bili tamo. Ako ste već imali sreće da se na tom mjestu nađete, onda uživajte svim čulima i ne posmatrajte njegove atrakcije kroz kameru na telefonu. Snimajte tek kada se nagledate.

vise na.pobjeda.me
Pokazite svoju zahvalnost i uplatite!!!


(Visited 229 times, 1 visits today)

Related posts